Καλώς ήρθατε στο διαδικτυακό τόπο της Ε2 του 21ου Δ.Σ.Περιστερίου 2013-2014

Κυριακή, 11 Μαΐου 2014

Το Βυζάντιο παρακμάζει και υποκύπτει σε κατακτητές


ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΜΕΓΑΛΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Στα τελευταία χρόνια της Μακεδονικής Δυναστείας το βυζαντινό κράτος αρχίζει να παρακμάζει. Οι λαθεμένες ενέργειες των τελευταίων αυτοκρατόρων της δυναστείας αυτής οδήγησαν σε ταπεινωτικές συνθήκες παραχώρησης προνομίων σε ξένους, σε εξάρτηση από τις ναυτικές πόλεις της Ιταλίας και σε αδυναμία αντιμετώπισης των νέων εχθρών.
Το Κράτος αντιμετωπίζει μεγάλα εσωτερικά προβλήματα
ΝΕΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΟΥΝ ΕΔΑΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ
Οι Σελτζούκοι Τούρκοι από την Ανατολή και οι Νορμανδοί από τη Δύση απειλούν την αυτοκρατορία και την Πόλη. Η Ανατολική και η Δυτική Εκκλησία χωρίζονται οριστικά το 1054. Ο Αλέξιος Α΄ ο Κομνηνός, με τη βοήθεια των Βενετών, απομακρύνει τους Νορμανδούς. Οι Βενετοί αποκτούν κι άλλα εμπορικά προνόμια για τη βοήθεια που προσέφεραν.
Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία
Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΡΑΓΚΟΥΣ
Σταυροφορίες ονομάστηκαν οι εκστρατείες των χριστιανικών εθνών της Δύσης, που πραγματοποιήθηκαν από το τέλος του 11ου μέχρι το τέλος του 13ου μ.Χ. αιώνα, για την απελευθέρωση των Αγίων Τόπων. Ο αρχικός αυτός σκοπός μετατράπηκε με τον καιρό σε ένα απλό πρόσχημα για την οικονομική και θρησκευτική κατάκτηση της Ανατολής. Οι εκστρατείες αυτές ονομάστηκαν Σταυροφορίες, γιατί όλοι οι πολεμιστές έφεραν το σημείο του σταυρού στο στήθος ή στον ώμο τους ή στα όπλα και στις ασπίδες
.Η Δ' Σταυροφορία είχε στόχο την κατάληψη της Ιερουσαλήμ μέσω μιας εισβολής στην Αίγυπτο, αλλά παρέκκλινε από το στόχο της και οι Σταυροφόροι κατέλαβαν τελικά την Κωνσταντινούπολη (1204), καταλύοντας τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και ιδρύοντας τη Λατινική Αυτοκρατορία.
ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ


Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους (1204) δημιουργήθηκαν από βυζαντινούς άρχοντες τέσσερα μικρά ελληνικά κράτη, με σκοπό να απελευθερώσουν τη σκλαβωμένη πρωτεύουσα.

Αυτοκρατορία της Νίκαιας
Αυτοκρατορία Τραπεζούντας
Δεσποτάτο Ηπείρου
Δεσποτάτο Μιστρά

Τα ελληνικά κράτη μετά την άλωση της ΠόληςΗ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΧΑΗΛ Η΄ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ
Η Κωνσταντινούπολη απελευθερώνεται το 1261 από τον Μιχαήλ Η΄ τον Παλαιολόγο, που ήταν αυτοκράτορας της Νίκαιας, και ξαναγίνεται πρωτεύουσα του βυζαντινού κράτους. Τώρα όμως αντιμετωπίζει πολλά εσωτερικά προβλήματα και απειλείται από περισσότερους εχθρούς.

Η ανάκτηση της Πόλης από το Μιχαήλ Η’, τον ΠαλαιολόγοΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΜΗ
Η Θεσσαλονίκη, από τα πρώτα βυζαντινά χρόνια, είναι η δεύτερη σημαντική πόλη της αυτοκρατορίας. Αναπτύσσει σπουδαία εμπορική, πνευματική και πολιτική κίνηση, την οποία διατηρεί ακόμη και στα χρόνια της παρακμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου